W listopadzie w DKF „Centrum” serwujemy filmowe przysmaki – filmy kulinarne, które rozbudzą nasze zmysły i pobudzą apetyt. Z tygodnia na tydzień menu zmieniać się będzie jak w kalejdoskopie, dzięki czemu odkryjemy aromaty Włoch, Francji, Indii czy Japonii. Zaczniemy jednak nietypowo, od niezwykłego „Niedosytu” – body horroru, w którym bohaterka połyka różne, często niebezpieczne przedmioty. Następnie, w ramach Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie, pokażemy uwielbianych przez publiczność „Truflarzy” o piemonckich poszukiwaczach „białego złota”. Tydzień później kuchnia francuska zawalczy z hinduską w „Podróży na sześć stóp” z genialną Helen Miren w roli mistrzyni kuchni. Na koniec odkryjemy tajemnice japońskiego przysmaku w filmie „Ramen. Smak wspomnień”. Czas zaostrzyć noże i apetyty, bo w listopadzie życzymy wszystkim bon appetit!

Adam Kruk

Niedosyt

reż. Carlo Mirabella-Davis | USA, Francja 2020 | 94’

Hunter (Haley Bennett) mieszka z mężem w stylowym domu niedaleko Nowego Jorku. Mimo bezpieczeństwa bytowego i wysokiego statusu społecznego, w dziewczynie narasta lęk i mrok. Ten prowadzi ją do połykaniu różnych przedmiotów, także tych niekoniecznie nadających się do spożycia – w psychologii nazywa się to łaknieniem spaczonym. Skąd wzięła się ta przypadłość? I do czego ją doprowadzi? „Niedosyt”, będący połączeniem dramatu psychologicznego i thrillera, zgłębia tajemnice kobiecej psychiki oraz mechanizmy społecznej kontroli i opresji.

 

Truflarze

reż. Michael Dweck, Gregory Kershaw | Włochy, USA, Grecja 2021 | 84’

Coś dla miłośników Włoch i grzybów – „Truflarze” to jeden z najbardziej smakowitych filmów zeszłego roku. Uroczy dokument o tych, dzięki którym możemy rozkoszować podniebienie „białym złotem” – oczywiście jeśli nas na to stać. Droga trufli na stoły rozpoczyna się w piemonckich lasach, gdzie doświadczeni truflarze – często łowcy już grubo po sześćdziesiątce – kultywują tradycję niełatwych poszukiwań ukrytych kulinarnych skarbów. Uwielbiany przez widzów film rozbudzi apetyt nie tylko na trufle, ale i na długie życie.

Podróż na sto stóp

reż. Lasse Hallström | USA, Indie, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2014 | 122’

Kulinarnia przełamują granice, łączą kultury, są najbardziej widocznym elementem globalizacji. W przebojowym filmie Lasse Hallströma („Co gryzie Gilberta Grape’a”, „Czekolada”) fine dinning spotyka się z kuchnią indyjską, kiedy rodzina z Mumbaju postanawia otworzyć restaurację na południu Francji. Tam prym wiedzie odznaczony gwiazdką Michelin lokal kierowany przez madame Mallory (wielka Helen Miren), jednak talenty młodego Hindusa (Manish Dayal) też są niczego sobie… Konkurencja będzie zacięta!

Ramen. Smak wspomnień

reż. Eric Khoo | Japonia, Singapur, Francja 2018 | 107′

Ramen – japoński przysmak, którego genezy szukać można jeszcze w starożytnych Chinach: długie kluski podawane w gęstym, gorącym wywarze plus precyzyjnie dobrane składniki. Niebo w gębie – można siorbać! W smakowitym filmie Erika Khoo danie to stanowi klucz do rozwikłania rodzinnych tajemnic. Wyzwania tego podejmuje się młody kucharz Masato, który po śmierci ojca znajduje tajemniczy czerwony pamiętnik…